Bölüm Tanıtım
Endüstri Mühendisliği Bölümü Tanıtımı için tıklayınız.
Merkezi seçme ve yerleştirme sınavı neticesinde bölümümüze kayıt yaptıran öğrencilerimiz, Bologna Süreci’ne uygun 240 AKTS’lik ders aldıklarında ve zorunlu stajlarını tamamladıklarında mezuniyet hakkını elde ederler. Bölümümüzden mezun olan öğrencilere “Endüstri Mühendisi” unvanı verilmektedir.
Bölümümüz lisans eğitiminde 1. yılda temel dersler (Matematik, Türk Dili, İngilizce, vb.), 2. yılda mühendislik temel dersleri (Malzeme Bilimi, Üretim Yöntemleri, Termodinamik, vb.) ve sosyal seçmeli dersler (Pazarlama Yönetimi, Girişimcilik, vb.), 3. ve 4. yıllarda ise mesleki derslerin yanında (Yöneylem Araştırması, Üretim Planlama ve Yönetimi, İş Etüdü, Sistem Benzetimi, vb.) teknik seçmeli dersler (Yapay Sinir Ağları, Çizelgeleme, Lojistik Yönetimi vb.) okutulmaktadır. Lisans eğitiminde öğrencilerimize çağdaş düzeyde mesleki bilgiler verilmekte ve bu bilgiler laboratuar, proje ve bitirme tezleri ile desteklenerek, öğrencilerin araştırma ve uygulama yetenekleri geliştirilmektedir.
Böyle bir eğitimle, üretim ve yönetim sistemleri birlikte ele alınmakta ve mezunlar işletmelerde, makinelerle doğrudan ilgili teknik konularda olduğu kadar, gerektiğinde çeşitli kademelerde yönetici olarak görev yapabilecek şekilde yetiştirilmektedir.
Bölümümüze bağlı üç adet laboratuvar bulunmakadır. Bunlar; Yöneylem Araştırması Laboratuvarı, Ergonomi Laboratuvarı ve Üretim Sistemleri Laboratuvarıdır. Bu laboratuvarlara ait bilgilere ulaşmak için tıklayınız.
Bölümümüzde ayrıca yüksek lisans programı mevcuttur. Yüksek lisans programına ALES, yabancı dil sınavı ve mülakat sınavına göre öğrenci kabul edilmektedir.
Endüstri Mühendisi Kimdir?
19. yüzyılda ortaya çıkan Endüstri Mühendisliğinin farklı kaynaklarda farklı şekillerde tanımları yapılmaktadır.Bu tanımlar içinde en fazla kabul gören ve geçirdiği evrimsel süreç sonunda günümüzde geldiği noktayı en iyi belirleyen tanım, Amerikan Endüstri Mühendisleri Odası tarafından yapılan tanımdır. Endüstri Mühendisliği; İnsan, makina ve malzemeden oluşan bütünleşik sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi ve kurulması ile ilgilenir. Bu tür sistemlerden elde edilecek sonuçların belirlenmesi, kestirilmesi ve değerlendirilmesinde matematik, fizik ve sosyal bilimlerdeki özel bilgi ve beceriyi mühendislik çözümleme ve tasarımının ilke ve yöntemleriyle birleştirerek kullanır.
Endüstri Mühendisliğini diğer mühendislerden farklı kılan en önemli nitelikler, insan odaklı olması ve bütünsel bakış açısıyla olaylara yaklaşmasıdır. Yani sistemin merkezindeki en önemli faktörün insan faktörü olduğunun bilincinde olma ve sistemin tüm bileşenlerini etkileşimli sonuçlar bütünü içerisinde ele almaktır.Endüstri Mühendisleri, kuruluşun kaynaklarının dengeli dağıtımından, etkin kullanımından ve uzmanlar arasındaki işbirliğinin kurulmasında da sorumludur. Bir örgütün kendi özgün uğraşları yanında, farklı alanlardaki uzmanlarla yönetim arasında bir köprü gibi iletişim görevi de yapar.
Endüstri Mühendisliği, her düzeydeki yöneticinin karar verme aşamasında ihtiyaç duyduğu bilgi desteğini, bilimsel yöntemler kullanarak veren kişidir. Bu nedenle bir Endüstri Mühendisi kamu, ticaret, hizmet, tasarım, sanayi ve hatta askeri alanda faaliyet gösteren bütün örgütlerde çalışabilir.
Her ne kadar isminde endüstri kelimesi geçse de, Endüstri Mühendisleri sahip oldukları yaklaşım, ilke, model ve teknikler ile gerek endüstri ve gerekse hizmet işletmelerinde çalışabilecek niteliklere sahiptirler. Çünkü yüksek verimlilik ve kalite ile düşük maliyet her iki tip işletme için de söz konusudur.