Ders İçerikleri

D.P.Ü.

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

BÖLÜM DERSLERİ ve İÇERİKLERİ

 

 

I.YARIYIL GÜZ DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ

 

Matematik I                                                               (3+2)

Fonksiyon tanımı ve bazı özel fonksiyonlar, Limit ve süreklilik, Türev, türev uygulamaları, belirsiz integral, integral alma yöntemleri, belirli integral ve uygulamaları.

 

Fizik I                                                                         (3+2)

Fizik ve Ölçme, Tek Boyutta Hareket, Vektörler ve üç boyutta analizi, İki Boyutta Hareket, Hareket Kanunları, Dairesel Hareket, İş ve Kinetik Enerji, Potansiyel Enerji ve Enerjinin Korunumu, Doğrusal Momentum ve Çarpışmalar, Katı Cisimlerin sabit bir Eksen Etrafında Dönmesi, Yuvarlanma hareketi ve Açısal Momentum, Denge ve Esneklik, Titreşim Hareketi.

 

Genel Kimya                                                              (2+2)

Madde ve özellikleri, Atom ve atomun yapısı, Periyodik tablo, Kimyasal Reaksiyonlar, Sıvılar, Katılar, Gazlar, Sıvı Çözeltiler Denge, Asitler ve Bazlar.

 

Endüstri Mühendisliğine Giriş                                    (2+0)

Sistem tanımı ve işletme tanımı, Servis Sistemi ve Üretim Sistemi tanımı, Planlama, Organizasyon, Kontrol tanımı, Endüstri Mühendisliği Tanımı ve fonksiyonlarının bilinmesi, İşletme fonksiyonlarının belirlenmesi, Yönetim Fonksiyonlarının belirlenmesi, Araştırma-Geliştirme ve Yenilik tanımları, İnsan kaynakları kavramları, Finans Mühendisliği kavramları, Pazarlama ve satış kavramları, Ekoloji ile ilgili kavramlar,  Verimlilik ile ilgili genel kavramlar, Ücret ile ilgili genel kavramlar, Strateji ile ilgili kavramlar.

 

Bilgisayar ve Programlamaya Giriş                            (3+0)

Genel bilgi, Donanım, İşletim sistemi, MS Word, MS Excel, MS Power Point, E-mail ve İnternet.

 

Türk Dili I                                                                  (2+0)

Türk dilinin ses ve şekil bilgisi, Türkçenin tarihî gelişimi, sunum yapma ve etkili konuşma teknikleri, sözlü ve yazılı edebi türler, imlâ-noktalama işaretleri; sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları.

 

İngilizce I                                                                   (2+2)

Öğrencilerin sonraki yıllarda görecekleri mesleki İngilizce derslerini takip edebilmeleri, lisans sonrası; ve meslek hayatlarında ihtiyaç duyacakları; İngilizceye temel oluşturacak seviyede İngilizce dilbilgisi, kelime dağarcığı, okuduğunu anlama, sözlü anlatım ve yazma becerileri. (English grammar, vocabulary, reading comprehension, oral production and writing skills in order to help students follow occupational English courses in next years and prepare them for learning English further after university and in professional life.)

 

II. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ

 

Matematik II                                                              (3+2)

Genelleştirilmiş integraller, diziler ve serilerde yakınsaklık kavramı, Çok değişkenli fonksiyon tanımı, limit ve süreklilik, Türev, türev uygulamaları, kısmi türevler, zincir kuralı, iki ve üç katlı integral, integral alma yöntemleri, iki ve üç katlı integral uygulamaları.

 

Fizik II                                                                                   (3+2)

Coulomb Kuvveti, Elektrik Alan, Elektrik Akısı, Gauss Yasası, Elektriksel Potansiyel, Kondansatörler, Akımın oluşumu ve Direnç, Doğru Akım Devreleri, Kirchhoff Kanunları, Manyetik Alan, Biot-Savart Yasası, Ampere Yasası, İndüksiyon, Faraday Yasası, Lenz Kanunu, İndüktans, Manyetik Alanda Enerji, LC Devresinde Salınımlar.

 

Teknik Resim                                                             (2+2)

Mühendislikte teknik resmin önemi, Standart kavramı, Ölçek çeşitleri, Geometrik çizimler, Krokiler ve kroki çizim yöntemleri, İzdüşüm, çeşitleri, metotları, Cisimlerin görünüşleri ve görünüş çeşitleri Perspektif çizim yöntemleri, Ölçü verme-ölçülendirme, Yüzey pürüzlülüğü Boyut ve geometrik toleransların esasları.

 

Bilgisayar Programlama                                             (3+0)

Bir programlama dilinin temel bilgilerinin teorik ve pratikte verilmesi, mesleki uygulamalar için altyapının oluşturulması.

 

Genel Ekonomi                                                           (3+0)

Ekonominin Tanımı Ve Kapsamını, Üretim Olanakları eğrisi, ekonominin ilgilendiği temel sorunlar, ekonomik sistemler, piyasa ekonomisi, Arz, Talep ve Esneklikler, Devletin fiyatları kontrolü, tüketici davranışı teorisi, üretim ve maliyetler, tam rekabet piyasası, aksak rekabet piyasaları, Milli Gelir ve Milli Gelir Kavramları, Ekonomik Büyüme, Enflasyon, İşsizlik, İç ve Dış Borçlar.

 

Türk Dili II                                                                (2+0)

Türk dilinin ses ve şekil bilgisi, Türkçenin tarihî gelişimi, sunum yapma ve etkili konuşma teknikleri, sözlü ve yazılı edebi türler, imlâ-noktalama işaretleri; sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları.

 

İngilizce II                                                                  (2+2)

Öğrencilerin sonraki yıllarda görecekleri mesleki İngilizce derslerini takip edebilmeleri, lisans sonrası; ve meslek hayatlarında ihtiyaç duyacakları; İngilizceye temel oluşturacak seviyede İngilizce dilbilgisi, kelime dağarcığı, okuduğunu anlama, sözlü anlatım ve yazma becerileri. (English grammar, vocabulary, reading comprehension, oral production and writing skills in order to help students follow occupational English courses in next years and prepare them for learning English further after university and in professional life.)

 

III. YARIYIL GÜZ DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ

 

Malzeme Bilimi                                                           (3+0)

Temel Kavramlar, Kristal Yapılar, Kusurlar, Difüzyon, Mekanik Davranış

.

Matematik III                                                             (3+2)

Diferansiyel denklem kavramı, birinci mertebeden diferansiyel denklemler, yüksek mertebeden lineer diferansiyel denklemler, sabit katsayılı lineer diferansiyel denklemler, Laplace dönüşümleri, ters Laplace dönüşümleri,  Lineer diferansiyel denklem sistemleri.

 

Mühendislik Mekaniği                                    (4+0)

Statiğin Temel İlkeleri, Düzlem Kuvvetler Hali, Ağırlık Merkezi, Düzlem Taşıyıcı Sistemler, Düzlem Kafes Sistemler, Sürtünme, Kuvvet ve Denge, Taşıyıcı Sistemler ve Mesnet Tepkileri, Atalet Momentleri, Basit ve Bileşik Mukavemet Halleri.

 

Olasılık                                                                        (3+0)

Kümeler kuramı, olasılığın tanımı ve temel kavramları, rassal değişken kavramı ve sürekli-kesikli rassal değişkenler. Sürekli-kesikli rassal değişkenlerin olasılık fonksiyonu, olasılık yoğunluk fonksiyonu ve dağılım fonksiyonu. Sürekli-kesikli rassal değişkenlerin beklenen değeri, varyans ve moment çıkaran fonksiyonu. Sürekli-kesikli olasılık dağılımları: Kesikli düzgün dağılım, Bernoulli dağılımı, Binom dağılımı, Geometrik dağılım, Negatif Binom Dağılımı, Çok terimli dağılım. Hipergeometrik dağılım, Poisson dağılımı - Sürekli düzgün dağılım, Normal dağılım, Standart Normal dağılım Ki-kare dağılımı, t-dağılımı, F dağılımı, Üstel dağılım,  Gama dağılımı, Beta dağılımı.    

 

Sosyal Seçmeli Ders I                                                     (3+0)

(Piyasa ve Firma Davranışları)

Temel Piyasa Yapıları, Oligopolistik Endüstri, Oligopolde Firma Davranışı: Modeller, Sektörel Yapısal Analiz, Genel Rekabet Stratejileri, Rakip Analizleri, Pazar Sinyalleri, Rekabet Hamleleri,  Alıcılara ve Tedarikçilere Yönelik Stratejiler, Sektör İçinde Yapısal Analiz ve Sektör Evrimi, Parçalara Ayrılmış Sektörlerde Rekabet Stratejisi, Yeni Doğan Sektörlerde Rekabet Stratejisi, Stratejik Kararlar.

 

Sosyal Seçmeli Ders I  (Pazarlama Yönetimi)              (3+0)

Pazar Bölümlendirme, Konumlandırma, Hedef Pazar Seçimi, Pazarlama Karması Oluşturma, Pazarlama Denetimi.

 

 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I                             (2+0)

Bu derste Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu sağlayan gelişmelerin ele alınmaktadır.   

 

IV. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ

 

Termodinamik                                                            (3+0)

Termodinamik kavramlar ve tanımlar, Saf maddelerin özellikleri, Sistem analizi, Termodinamiğin birinci ve ikinci kanunları, Spontane olaylar, Entropy, Tersinirlik Çevrimler Kontrol hacim analizi Akışkanlar dinamiğine giriş Dış ve iç akışlarda ısı etkileri, Kondüksiyon ısı transferi, Isı değiştiriciler ve tasarımı, Termodinamik, akışkanlar dinamiği ve ısı transferini entegre eden çalışmalara örnekler.

 

Sayısal Analiz                                                                (3+0)

Taylor ve Maclauren serileri, Sonlu farklar ile hesaplar, interpolasyon ve ekstrapolasyon yöntemleri, çift interpolasyon, lineer olmayan denklemlerin çözümü, nümerik integrasyon yöntemleri, iki katlı integrallerin hesabı, matrisler ve lineer denklem sistemlerinin çözümü (iteratif yöntemler ve gauss yok etme), En Küçük Kareler Metodu, Başlangıç değer problemleri, sınır değer problemleri.

 

İstatistik I                                                                   (4+0)

Genel kavramlar, Toplama işlemi ve özellikleri, Tanımlayıcı İstatistik, Olasılık teorisi, Olasılık dağılımları, Örnekleme ve uygulamaları, Korelasyon ve regresyon uygulamaları, Hipotez testleri.

 

Üretim Yöntemleri                                                     (2+2)

Takım tezgâhlarının tanımı, endüstrideki önemi, Kesme, Matkap tezgâhları, Vargel-planya tezgâhları, Torna tezgâhları, Freze tezgâhları, Taşlama tezgâhları Diğer tezgâhlar, CNC tezgâhları, Takım tezgâhlarının montajı, taşınması, siparişi, Üretim yöntemlerine giriş, Döküm yöntemleri, Kaynak yöntemleri Metal üretim teknikleri Talaşlı imalat yöntemleri, Plastik şekil verme, Alışılmamış imalat yöntemleri.

 

Sosyal Seçmeli II (Etkili İletişim)                                (3+0)

İletişimin Tanımı ve Temel Bileşenleri-İletişim kavramları, İletişim Modelleri ve Teorileri, Etkili iletişim ve İletişim Engelleri, Etkili İletişimde Çatışma Yönetimi, Etkili İletişim Kampanya ve Uygulamaları, Kişiler Arası İletişim, Kişiler Arası İletişim Engeller, Sözsel İletişim, Sözsüz İletişim, Kültürel İletişim, Örgütsel İletişim, Görsel İletişim, Aile İçi İletişim

 

Sosyal Seçmeli II                                                            (3+0)

(Kentsel Yapıda Çağdaş Yaklaşımlar)                       

İmar mevzuatı ve ilgili yasa ve yönetmelikler, kentsel trafik, sürdürülebilir ulaştırma, toplu taşıma ve kentsel raylı taşımacılık.

 

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi II                            (2+0)

Bu derste Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, gerçekleştirilen devrim hareketleri ve Atatürk Dönemi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin iç ve dış siyaseti  ele alınmaktadır.   

 

V.YARIYIL GÜZ DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ

 

Yöneylem Araştırması I                                              (3+2)

Doğrusal karar modelleri. Doğrusal programlamada çözüm yaklaşımları. Simpleks Algoritması. İkillik. Duyarlılık Analizleri. Ulaştırma ve Atama Modelleri. Serim Modelleri. Doğrusal Programlama Paket Programları.

 

Sistem Analizi                                                             (3+0)

Sistem Analizine Giriş ve Temel Kavramlar. Bilgi, Üretim ve Servis Sistemleri. Sistem Geliştirme Süreci ve Modelleri. Sistem gereksinim analizi. Sistem Tasarımı. Sistem Gerçekleştirme ve Program Akış Diyagramları. İşletmelerde Bilgi Sistemi Uygulamaları.

 

İstatistik II                                                                 (3+2)

Varyans analizi, tek faktör varyans analizi, iki faktör varyans analizi, çok faktörlü varyans analizi. Nedenselliğin incelenmesi ve korelasyon. Basit lineer regresyon analizi, çok değişkenli regresyon analizi, regresyon hatalarının incelenmesi. Lineer olmayan regresyon. Zaman serileri analizi ve kestirim yapma.

 

Maliyet Muhasebesi                                                    (3+0)

Maliyet Muhasebesi ile İlgili Temel Kavramlar ve Maliyetlerin Sınıflandırılması; Maliyet Unsurları: Direkt ilk madde ve malzeme maliyetleri, Direkt işçilik maliyetleri, Genel üretim maliyetleri; Maliyet Yerleri ve Maliyet Dağıtım Yöntemleri: Basit, Kademeli ve Matematiksel dağıtım Yöntemleri; Maliyet Sistemleri: Sipariş maliyeti sistemi, Safha maliyeti sistemi, Karma maliyet sistemleri; Fireler ve Bozuk Mamullerin Maliyetlerinin Belirlenmesi ve Muhasebeleştirilmesi, Modern maliyet yöntemlerine giriş.

 

İş Etüdü                                                                     (2+2)

Verimlilik kavramları, temel iş kapsamı ve arttırıcı faktörleri, metod etüdü aşamaları, simge ve sembollerin, şema ve diyagramların özellikleri, iş örneklemesi, zaman etüdü kavramı, dereceleme yöntemleri, standart zaman temelleri, ücret ve verimlilik ilişkisi, ergonomi ve verimlilik, iş etüdü ve insan boyutu, Verimlilik, üretim işletmelerinde verimlilik, hizmet işletmelerinde verimlilik.

 

Teknik Seçmeli Ders I (Mesleki İngilizce I)                 (3+0)

Endüstri Mühendisliği tanımı, faaliyetleri, disiplinler arası ilişki, yöneylem araştırması, olasılık ve istatistik ve kalite kontrol ile ilgili konular okuma ve yorumlama.  

 

Teknik Seçmeli Ders I (Enerji Yönetimi)                     (3+0)

Enerji kaynakları. Fosil enerji kaynakları ve yanma. Fabrika yapılarında enerji tasarrufu. Fabrika yapılarında enerji tasarrufu. Pasif enerji tasarrufu. Borularda ısı kayıpları. İzolasyon ve önemi. Sanayide enerjinin geri kazanımı. Sanayide Isı ve enerji kayıplarının hesabı. Pasif tasarrufla ilgili sanayiden örnekler. Aktif enerji tasarrufu. Çevrim veriminin artırılması. Aktif tasarrufla ilgili sanayiden örnekler. Enerji tesisleri enerji tasarrufu ile ilgili örnek uygulamalar. Enerji tesisleri enerji tasarrufu ile ilgili örnek uygulamalar.

 

Teknik Seçmeli Ders I                                                   (3+0)

(Çevre Sağlığı ve İş Güvenliği)

Çevre - işçi sağlığı konularına giriş, sera etkisi, yanma kaynaklı kirleticiler, atık su arıtma, katı atıklar, termik santrallerden ve enerji dönüşüm sistemlerinden kaynaklanan çevre problemleri, işçi sağlığı- iş güvenliği temel kavramları ve mevzuatı.

 

Staj I                                                                               (0+0)

Bilgisayar Uygulamaları  Stajı, Üretim  Stajı

 

VI. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ

 

Yöneylem Araştırması II                                            (3+2)

Şebeke Modelleri, Hedef Programlama, Tamsayılı Doğrusal Programlama, Dinamik Programlama, Karar Analizi ve Oyun Teorisi, Tahmin Modelleri, Stok Modelleri, Kuyruk Modelleri.

 

Mühendislik Ekonomisi                                              (3+0)

Mühendislik Ekonomisi temel kavramları ve nakit akış diyagramları. Faiz etmenleri ve kullanılışları. Nominal ve efektif faiz oranları. Enflasyon-faiz ilişkileri. Temel Değerlendirme Yöntemleri: Şimdiki değer, gelecek değer, İç Karlılık(verim) oranı, Dış Karlılık Oranı, Geri Ödeme Süresi, Kazanç/Maliyet oranı analizi. Alternatiflerin karşılaştırılması. Yenileme analizleri. Amortisman. Başabaş analizi. Bütçe kısıtları altında sermaye bütçeleme. Duyarlılık analizi ve İstatistiksel değerlendirme teknikleri. Projelerin maliyet analizi.

 

Kalite Kontrol                                                                 (2+2)

Kalite ve ilgili kavramlar, standartlar, kalite ekonomisi, problem belirleme ve çözme teknikleri, istatistiksel süreç kontrolü, niceliksel ve niteliksel ölçüler için kontrol grafikleri, kabul örneklemeleri ve süreç yetenek analizi

 

Sistem Benzetimi                                                        (3+0)

Kuyruk sistemlerinin sınıflandırılması ve gösterimi, kesikli olay benzetimine giriş; deneysel olarak olasılık dağılımı elde etme, Monte Carlo benzetimi, MS Excel ile benzetim, rassal sayıların üretilmesi ve sınanması; rassal değişken türetme teknikleri; Verilerin dağılıma uygunluğunun sınanması, Arena benzetim yazılımının tanıtımı, Arena’da temel kavramlar, bileşenler, komutlar ve hazır yapıları. Arena’da modelleme yaklaşımları, girdi verilerinin analizi; benzetim modelinin doğrulanması; benzetim çıktılarının analizi, güven aralıkları, iki sistemin karşılaştırılması.

 

Üretim Yönetimi                                                             (3+0)

Yönetim, üretim planlama, üretim planı, üretim programı, taslak kapasite planlaması, malzeme gereksinim planlaması.

 

Teknik Seçmeli Ders II (Mesleki İngilizce II)              (3+0)

Üretim ve ilgili kavramlar, toplu üretim planlama, stok yönetimi, malzeme gereksinim planlaması, tesis yer seçimi ve yerleşimi, ön yazı ve özgeçmiş hazırlama. 

 

Teknik Seçmeli Ders II (Verimlilik Yönetimi)             (3+0)

Verimlilik kavramının önemi ve yakın kavramlarla ilişkileri, çeşitleri, verimliliği etkileyen faktörler, verimliliği artırma yöntemleri ve verimlilik kültürünü oluşturmak.

 

Teknik Seçmeli Ders II                                                  (3+0)

(Stratejik Yönetim Muhasebesi)                                                          

Bu dersin içeriği, katkı payı-başabaş noktası analizlerini, bütçeleme ve standart maliyet sistemini, esnek bütçeleme sistemini, sapmaların analizini ve muhasebeleştirilmesini, stratejik karar alma.

 

Teknik Seçmeli Ders II                                                 (3+0)

(Nesneye Dayalı Programlama)                                               

Java Diline Genel Bakış. Nesneye Yönelik Yazılım Geliştirmenin Temelleri. Sınıfların tasarımı, Kapsülleme, İstisnalar, Kalıtım, Çok-biçimlilik (polymorphism) ve Arayüzler.

 

VII. YARIYIL GÜZ DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ

 

Üretim Planlama ve Kontrol                                       (3+0)

Üretim planlama genel yapı, stok politikaları, stok maliyetleri, indirimler, değişken talepte sürekli ve devresel gözden geçirmeli durumda parti büyüklüğü belirleme,  çizelgeleme problemleri.  

 

Tesis Tasarımı ve Planlaması                                      (3+0)

Tesis Planlamasına Giriş ve Temel Kavramlar. Problem Çözme, Tasarım Süreci ve Tesis Planlaması. Tesis Yer Seçimi Problemi. Tesis içi Yerleşim Düzenlemesine Giriş. Yerleşim Planlama Modelleri ve Tasarım Algoritmaları. Bilgisayar Destekli Yerleşim Düzenlemesi. Ambar Yerleşimi. Malzeme Aktarma Sistemleri. Üretim Hatlarının Analizi.

 

Teknik Seçmeli III (Üretim Sistemleri)                       (3+0)

Üretim ve ilgili temel kavramları, üretim sistemleri ilkeleri, geleneksel ve çağdaş üretim sistemleri(grup teknolojisi ve hücresel imalat, tam zamanında üretim, esnek üretim sistemleri), üretim sistemlerini değerlendirme ölçütleri, üretim hatları ve hat dengeleme problemi için yaklaşımlar.

 

Teknik Seçmeli III (Yatırım Analizi)                          (3+0)

Yatırım Türleri, Proje Ön Seçimi, Ekonomik Etüd İçeriği, Teknik Etüd ve Giderleri, Mali Etüd ve Finansman Yolları, Proje Değerlendirme Yöntemleri, Proje Yönetimi Kavramı, Teşvikler, Ekoloji, Toplumsal Karlılık, Proje Organizasyonu, Mali Tablolar, Proje ve İnsan Kaynakları, İstihdam ve Projeler.

 

Teknik Seçmeli III (İşletme Finansı)                           (3+0)

Temel kavramlar, finansal analiz ve planlama, kar planlaması, çalışma sermayesi yönetimi, yatırım proje değerleme süreci, kısa-orta ve uzun vadeli finansman kaynakları, finansal piyasalar ve borsalar.

 

Teknik Seçmeli III                                                         (3+0)

(Nanoteknoloji ve Nanomalzemeler)

Nanoboyutu ve nanoyapılı malzemeleri kavramak ile beraber, bu tanımları içeren Nanoteknoloji konusunda bilgilenmek, nanoboyut ile özellikler arasında gelişen etkileri inceleyebilmek.

 

Teknik Seçmeli V (Bilgisayar Prog. Ve Uyg.)              (3+0)

Veri tipleri, atama işlemleri, blok kontrol deyimleri, temel fonksiyonlar ve altprogramlar, özel fonksiyonlar ve altprogramlar oluşturma, dosyalama işlemleri, konsol uygulamaları, nesneler ve özellikleri, nesnelerle ilgili olaylar, windows uygulamaları, veritabanı uygulamaları.

 

Teknik Seçmeli V (Yapay Sinir Ağları)                       (3+0)

Geri yayılım, Doğrusal olmayan sistemlerin çözümünü YSA ile çözümü, Yapay Sinir Ağlarının MATLAB ile çözümü.

 

Teknik Seçmeli V                                                       (3+0)

(Kalite Geliştirme Metodolojisi)

Kalite tanımı, kalite sistemleri, organizasyonlardaki faaliyetlerin kalite ile ilişkisi, kaizen, altı sigma, deney tasarımı , Taguchi tekniği, QFD, kıyaslama tekniği, FMEA.

 

Mühendislik Çözümlemeleri                                       (5+0)

Öğrenciler Endüstri Mühendisliği Bölümünde almış oldukları teorik derslerin gerçek hayattaki kullanım alanlarını hizmet ve/veya ürün üreten işletmelere uygulamaya çalışır. Endüstri Mühendisliğini ilgilendiren herhangi bir konuda ayrıntılı literatür taraması yaptıktan sonra danışman öğretim elemanı gözetiminde uygulama yapmaya çalışırlar.

 

Staj II                                                                               (0+0)

Endüstri Mühendisliği Uygulamaları Stajı

 

VIII. YARIYIL BAHAR DÖNEMİ DERS İÇERİKLERİ

 

Ergonomi                                                                     (2+2)

Anatomi(İskelet, Eklemler, Kaslar), Sinir Sistemi, Antropometri, İnsan-Makine Sistemleri, Aydınlatma Faktörleri, Gürültü ve Etkileri, İşyeri Ortamı İklimi, Kimyasal Faktörler, Stres, İş Kazaları, Otomasyon, Robotizm, Göstergeler, Kontroller.

 

Yönetim ve Organizasyon                                           (3+0)

Yönetim Kavramı ve Fonksiyonları, Yönetsel Düşünce Yaklaşımları, Organizasyon Kavram İlkeleri, Planlaması, Görev, Yetki ve Sorumlulukları, Yeniden Yapılandırma, Güdüleme, Liderlik, Stratejik Yönetim Kavramı, Zaman Yönetimi, Yönetici Eğitimi, Stres ve Çalışma Yönetimi, Kriz Döneminde Yönetimi, Sosyal Sorumluluklar.

 

Teknik Seçmeli IV                                                      (3+0)

(Lojistik Yönetimi )

Lojistikle ilgili temel kavramlar, tedarik zinciri, freight forwarder kavramları, lojistikte depolama, dağıtım, hizmet, gümrükleme, sigortalama ve dış ticaret işlemleri gibi işlemler, tahminleme teknikleri kullanarak lojistik gereksinimlerinin tahminlenmesi. Matematiksel modeller ile lojistik ağı tasarımı, hizmet merkezlerinin yer seçimi, ambar tasarımı ve işletilmesi ilkeleri, araç yükleme problemleri, uzun mesafeli taşımalarda yük birleştirmenin yapılması yöntemleri, mürettebat çizelgeleme ve en kısa yolu belirleme, araç rotalama problemleri.

 

Teknik Seçmeli IV                                                      (3+0)

(Visual Basic ve Uygulamaları)

Veri tipleri, atama işlemleri, blok kontrol deyimleri, temel fonksiyonlar ve altprogramlar, özel fonksiyonlar ve altprogramlar oluşturma, dosyalama işlemleri, konsol uygulamaları, nesneler ve özellikleri, nesnelerle ilgili olaylar, windows uygulamaları, veritabanı uygulamaları.

 

Teknik Seçmeli IV (Yatırım Proje Analizi)                (3+0)

Yatırımların ekonomi içersindeki yeri ve önemini, Yatırım projesi hazırlamak ve değerlendirmek gerekliliğini, Yatırım projesinin hazırlanması aşamalarını, Yatırım projelerini değerlendirmeyi, En uygun yatırımın seçimini öğretmeyi amaçlamaktadır.

 

Teknik Seçmeli IV (Görsel Programlama)                  (3+0)

Veri tipleri, Atama işlemleri, Kontrol deyimleri, Temel fonksiyonlar, Fonksiyonlar oluşturma, Dosyalama işlemleri, Konsol uygulamaları, Nesneler ve özellikleri, Nesnelerle ilgili olaylar, Windows uygulamaları, Veritabanı uygulamaları.

 

Teknik Seçmeli VI                                                        (3+0)

(Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim )

Tasarımcılar için Catia V5 CAD/CAM Programının Tanıtılması, Sketcher modülde skeç çizimi. Skeçlerin oluşturulması, düzenlenmesi. Skeçlerin şartlandırılması, Temel unsurlar oluşturma, Temel katı modelleme komutları. Referans elemanlar(planes).İleri katı modelleme komutları, Unsurların  biçimlendirilmesi. Unsurların dönüşümü, Montaj Modelleme. Teknik Resim Oluşturma, CNC tezgâhların yapısı, CNC tezgâhların avantaj ve dezavantajları, Tezgâh eksenleri, ölçülendirme sistemi, interpolasyon, ISO 10303 G ve M kodları, CNC tezgâhların programlanması, örnek uygulamalar.     

 

Teknik Seçmeli VI (Bulanık Mantık)                          (3+0)

Keskin kümeler ve bulanık küme kuramı, bulanık mantık prensipleri. Bulanık mantık parametreleri, bulanıklaştırma stratejileri, bilgi tabanının oluşturulması, bulanık muhakeme teknikleri, durulaştırma stratejileri ve bulanık kontrol kurallarının tasarımı. Bulanık mantık ile ilgili tasarım ve uygulama örnekleri.

 

 

Teknik Seçmeli VI (Çizelgeleme Uygulamaları)          (3+0)

Öğrencilere üretim ve hizmet sistemleri çizelgeleme problemlerinde kullanılan yaklaşımları ve uygulamaları tanıtmaktır.

 

Mühendislik Tasarımı                                                 (4+0)

Öğrenciler Endüstri Mühendisliği Bölümünde almış oldukları teorik derslerin gerçek hayattaki kullanım alanlarını hizmet ve/veya ürün üreten işletmelere uygulamaya çalışır. Endüstri Mühendisliğini ilgilendiren herhangi bir konuda ayrıntılı literatür taraması yaptıktan sonra danışman öğretim elemanı gözetiminde uygulama yapmaya çalışırlar.

 

Mühendislik Projesi                                                   (0+2)

Öğrenciler Endüstri Mühendisliği Bölümünde almış oldukları teorik derslerin gerçek hayattaki kullanım alanlarını hizmet ve/veya ürün üreten işletmelere uygulamaya çalışır. Endüstri Mühendisliğini ilgilendiren herhangi bir konuda ayrıntılı literatür taraması yaptıktan sonra danışman öğretim elemanı gözetiminde uygulama yapmaya çalışırlar. 

 

Son Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2014, Çarşamba